Kafésamtal med Joel Halldorf och Olof Djurfeldt

Joel Halldorf är docent i kyrkohistoria vid Uppsala universitet och högskolelektor på
Teologiska högskolan Stockholm, samt medarbetare på Expressen Kultur och ledarskribent på tidningen
Dagen. Han har tidigare publicerat en rad böcker, bland annat Av denna världen? och Kyrkan på torget.
 
Välkommen till Smyrna
27 september kl 19
 
 


Gemenskaps- och arbetsdag

garden 1

Visst vill du vara med och göra vår församlingsgård Järnholmen fin!
Lördag den 30 september kl 9-15
möts vi på Järnholmen till en härlig gemenskaps- och arbetsdag
på vår vackra gård.

Ta med eget förmiddagskaffe, vi kommer tända grillarna för egen korvgrillning.
Alla är välkomna med och vi kommer vara många familjer med barn som är på plats.

 


Bill Hybels kommer till Smyrna

 
Det är med stor glädje vi åter har möjlighet att hälsa Bill Hybels välkommen till Sverige. Under snart ett halvt sekel har han präglat den globala kristenheten med sitt credo ”the local Church is the hope of the World!”.
 
Den 9 november får vi möjlighet att diskutera kyrkans och ledares utmaningar.
Kom och ställ dina frågor!
 
På samma gång får vi lyssna till Tomas Sjödin som ger oss inblick Smyrnakyrkans förändring och förvandling till en multikulturell kyrka. Smyrnakyrkan har tagit sig an vår tids utmaning av utanförskap, segregation och utsatthet. Som ledarteam gör de stora erfarenheter som de gärna delar med sig av. Dessutom får vi lyssna Magnus Österman, certifierad coach för Gallups Strengthsfinder. Han förklarar varför vi ska utveckla våra styrkor istället för att slita med våra svagheter.
Bra verktyg för alla ledare, såväl i ideell sektor som i näringsliv och offentlig verksamhet.
 
Program för dagen:
9.00 Välkomstfika och registrering
9.30 Välkommen
9.35 Bill Hybels – Q&A about leadership
11.00 Fika
11.30 Bill Hybels – Q&A about leadership
13.00 Lunch på stan
14.30 En kyrka i förvandling, Daniel Grahn, Tomas Sjödin m fl.
15.45 Fika
16.15 Allt är inte enkelt, Tomas Sjödin och Magnus Österman
17.15 Dagen avslutas
 
Pris: 695 kr/person.
Här anmäler du dig och betalar
 
 
 


Förvandlade liv


”- Jo tack, det rullar på”, ”jämna plågor”, ”same procedure as last year”, ”the show must go on”… 

Det finns massor av uttryck i den andan. Alla handlar om ett liv som tuffar på, men utan tydligt syfte och mål. Detta är på många sätt bilden av mänskligt liv här på jorden.
 
Men så kommer Jesus in. Han lever ett liv som vi, men med en stor skillnad. Hans syfte är glasklart! Han vet vad det går ut på. Att liv ska förvandlas. Att meningslöshet ska brytas. Att invanda negativa mönster ska förändras. 
”Jag har kommit för att ni ska ha liv, överflödande liv ”
”Jag har kommit för att söka upp och rädda det som är förlorat”
Hans programförklaring var: ”Frihet för de fångna, syn för de blinda, glädjebudskap till det fattiga”
 
Och han pratade inte bara. När hans korta liv var till ända här på jorden stod de där. Resultatet,  frukten. En skara av vanliga människor, mer eller mindre lyckade, mer eller mindre etablerade, introverta respektive extroverta, meningstörstande  ”jo-tack-det-rullar-på-människor”, hade verkligen förvandlats. Och nu gick de ut för att bokstavligen förändra världen.
 
Det som Bibeln berättar om sker än idag i Göteborg 2017. I ett antal gudstjänster kommer du att få möta människor som berättar hoppfulla berättelser om hur deras liv förvandlades. Sånger som bär samma hopp kommer att sjungas i gudstjänster med mycket glädje. 
Välkommen till ”Förvandlade liv”.
 
Söndag 10 september kl 11
Tomas Sjödin predikar
 
Söndag 17 september kl 11
Johannes Magnusson predikar
 
Söndag 24 september kl 11
Urban Ringbäck predikar
 
Söndag 1 oktober kl 11
Johannes Magnusson predikar
 
Söndag 8 oktober kl 11
Anne-Jorid Ahgnell predikar

Se alla predikningar här
 
 


Bön för Göteborg

Välkommen till en ekumenisk bönesamling i St Matteus på Hisingen
Lördag 30 sep kl 18

 


Pingstbrass 2017


Den 22-24 september är Smyrnaförsamlingen värd för konferensen Pingstbrass.
Det är en årlig konferens som arrangeras av PBB (Pingst Brassband) och i år har vi fått äran att vara värd för konferensen.
 
Temat för konferensen är "Brassets roll i gudstjänsten". Med temat vill vi visa på att det är möjligt att kombinera orkestermusik och lovsång. Tre spännande möten är öppna för alla och dessutom fritt inträde till.
 
Seminarium: 23 september kl. 10:00
Musik är oerhört viktigt för en gudstjänst. Många är vi som genom musiken blivit berörda och fått möta Gud. Men det är också en känslig fråga, det är mycket tyckande och smak. Ofta är det musiken som diskuteras vid kyrkkaffet, snarare än budskapet i predikan.
 
Under det här seminariet kommer vi att få lyssna till två inspirerande män som ger sina tankar på hur gamla och nya musikstilar kan kombineras, om vad som är "grejen" med lovsång och varför musik är viktigt för gudstjänsten och församlingen. Helt enkelt ett seminarium för dig som är intresserad av "musik i kyrkan".
 
Seminarietalarna är:
Gustav Thoursie, musiker med stor erfarenhet av både brass och lovsång
Mattias Martinson, lovsångsambassadör och föreståndare för Nimbuskyrkan på Öckerö.
 
Konsert: 23 september kl. 18:00
Konsert med Betlehemskyrkans Musikkår, som slutade på fjärde plats i elitdivisionen vid Brass-SM förra året. Nu bjuder de in till en konsert med elever från SMM:s (Svenska Missionskyrkans Musikkårer) dirigent- och ledarutbildning. Dirigenterna har valt varsitt musikstycke som de uppskattar och några av de kommer att dirigera inför publik för allra första gången.
 
Gudstjänst: 24 september kl.11:00
Här medverkar konferensbrasset under ledning av David Glänneskog. Konferensbrasset spelar tillsammans med Maria Blåberg. Var med och lovsjung för att ära Gud tillsammans med många brassmusiker.
 
 
 
 


Sorgbearbetning

”Försonas med det förflutna.
Förstå var du befinner dig och
rör dig mot framtiden”
 
SORGEBEARBETNING
Ett handlingsprogram för känslomässig läkning vid dödsfall, separationer och andra förluster
 
VAD ÄR SORG?
En definition
Sorg är den normala och naturliga känslomässiga reaktionen vid en förlust. Hur förluster upplevs är helt individuellt. Men dödsfall, skilsmässor och separationer är oftast smärtsamma. Att flytta, gå i pension eller att mista ett husdjur är exempel på andra förluster. Det finns lika många reaktioner på sorg som det finns människor. Det går därför inte att beskriva hur en normal känslo-mässig reaktion vid en förlust ser ut.
 
Sorg är individuell och unik. Det är också de tankar och känslor som förknippas med relationen till det förlorade, oavsett om denna förändrats på grund av dödsfall, skilsmässa eller av annan orsak.
 
Problemet
Sorg är normalt och naturligt. Däremot är samhällets information om hur man förhåller sig till sorg inte normal, naturlig eller till mycket hjälp. Sorg är en känslomässig reaktion på en förlust, men de flesta av oss har lärt oss att hantera sorg på ett intellektuellt sätt.
 
Sex myter
Många av samhällets föreställningar om hur man ska hantera förluster kan 
summeras i sex myter.
- Tiden läker alla sår
- Sörj i ensamhet
- Var stark
- Var inte ledsen
- Ersätt förlusten
- Håll dig sysselsatt
“Tiden läker alla sår” är ett exempel på en myt som får oss att tro att vi kommer att må bättre bara vi låter tiden gå. Vi känner till människor som väntade i 10, 20 och 30 år utan att må bättre. Tvärtom fördjupades
deras smärta. De andra fem myterna är på motsvarande sätt missuppfattningar som motverkar läkandet av sorgen.
 
Lösningen
Känslomässig läkning av en förlust uppnås genom att vi först tar reda på alla outtalade och okommunicerade känslor i relationen. Därefter sätter vi ord på våra känslor och kommunicerar dessa.
Att släppa taget och gå vidare är vanliga råd vid förluster. Skulle vi inte göra det om vi bara visste hur? Att bearbeta sorgen över en förlust gör det möjligt för oss att släppa taget och att gå vidare. Detta är nästan omöjligt utan att först genomföra vissa handlingar.
 
Programmet
Innan vi påbörjar dessa är det viktigt att vi tittar på hur vi tidigare hanterat våra förluster och gör oss av med de före-ställningar som inte fungerat. Programmet för Sorgbearbetning™ är ett väl beprövat handlings program för människor som vill bearbeta den smärta som olika förluster orsakat.
Under nio veckor tittar vi, i en trygg miljö, på våra gamla föreställningar om sorg. Därefter tar vi reda på vilka förluster som har påverkat våra liv. Sedan genomför vi de handlingar som behövs för att bearbeta och fullborda det som är ofullständigt.
Vi arbetar i grupp och för deltagarnas trygghet och för bästa resultat är regelbunden närvaro och engagemang av största vikt.
 
Ursprunget
Materialet vi använder oss av är utvecklat av pionjärerna Russell Friedman och John W James, grundare av The Grief Recovery Institute. Dessa föregångare har under de senaste 30 åren framgångsrikt hjälpt fler än 300 000 sörjande, samt skrivit bestsellern The Grief Recovery Handbook som har sålts i närmare en halv miljon exemplar.
 
Resultat
Sorgbearbetning  hjälper dig att bearbeta smärtan av dina förluster. Vår förhoppning är att du därmed försonas med det förflutna och får känna frid och sinnesro. Erfarenhet visar även att du får en öppnare relation till dig själv och andra, samt att du känner dig mer levande och vital.
 
KURSINFORMATION
Kurslängd: 9 veckor
Omfattning: Ett möte á 2 timmar per vecka, samt 1-2 timmar för hemuppgifter
Startdatum: Tisdag 10 oktober 2017
Tid: 17-19
Kursledare: Bittan Ekman och Carina Ringbäck                          
Plats: Smyrnakyrkan, Haga Kyrkogata 2,Göteborg 
Avgift: 1200 kr
Kursmaterial: Litteratur, arbetspärm och fika ingår
 
För frågor och kursanmälan:
Ring Bittan 0705-281435, Carina  0768-986006 eller maila till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 


Höstmöte i Smyrna 2017

VINGAR SOM BÄR

Höstmöte i Smyrnakyrkan
Fredag 6 oktober kl 18 - Lördag 7 oktober kl 19

”Jag är fri som en fågel, och dock fånge och träl. Jag äger ej något, men någon har min själ.”

De här kända orden av Sven Lidman slår an tonen för årets Höstmöte. För många har kyrka och kristen tro blivit en börda att bära, istället för en kraft som lyfter och ger bärkraft i livet. Vår förhoppning är att det här dygnet ska hjälpa oss att andas lite lättare, och ge oss ”vingar som bär oss lite närmare Gud”. Välkommen till ett Höstmöte laddat med inspirerande undervisning, fängslande livsberättelser, goda samtal och givande möten. Och dessutom – två musikaliska höjdpunkter: Choralernas sånger sjungs av kören Caleido och så avslutas dygnet med en Springsteenmässa för en bättre värld.
 
Medverkande är:
Magnus Persson, pastor i församlingen United i Malmö
Syster Sofie, författare och dominikansysteri Rögle kloster
Britta Hermansson, pastor och författare,
Tomas Sjödin, pastor och författare
kören Caleido från Göteborg
Robert Eriksson, pastor, författare och sångare
Urban Ringbäck, musiker och föreståndare i Smyrna
Malena Furehill, musikpedagog i Lundby församling
Lars & Camilla Brandström, dirigent och solist i Choralerna
Michael Jeff Johnson, musiker
Syster Lena, Klaradals kloster i Sjövik
Tina Brunegård, Smyrnakyrkans diakonala team
Pernilla Sandahl med kör.

Avgift (inkl soppa och fika): 650 kr.
Avgift endast fredag 300 kr, endast lördag 400 kr.

Anmälan: Här kan du anmäla dig eller via tel 031-799 27 00
Anmälan är bindande och gäller när avgiften betalats in.
Anmäld dig snarast - deltagarantalet är begränsat, så först till kvarn …

När du anmält dig:
Betala in avgiften till Smyrnas plusgiro: 4 40 80-0 och märk inbetalningen med "Höstmöte + ditt namn".
Anmälan är registrerad när avgiften är betald.
Bekräftelse skickas inte ut, det är bara att komma i god tid till första samlingen. 

Information:
Mats Johansson, tel 0709-429836

Ladda ner foldern här.

Program för dagarna
Fredag 6 oktober
18.00 Vingar som bär – Tomas Sjödin och Britta Hermansson samtalar om det som håller och ger bärkraft i livet
19.15 Soppa, smörgås & kaffe/te
20.15–21.45 ”God gave me a song” – en konsert med glimtar ur Choralernas sångskatt med kören Caleido & musiker och ett samtal mellan Tomas Sjödin och Lars & Camilla Brandström
Kafé Smyrna öppet

Lördag 7 oktober
9.00 En stund av lovsång och tillbedjan med Michael Jeff Johnson m fl
9.15 Gör som Gud bli människa – om att bejaka och upprätta kroppen i en tid av sekularisering och kroppsförakt, Syster Sofie
10.15 Kaffe/te & smörgås
11.00 ”Jag sjunger trots allt” – Urban Ringbäck, Malena Furehill, Michael Jeff Johnson och Syster Lena berättar historien bakom en av sina sånger och sjunger och samtalar under ledning av Robert Eriksson.
12.15 Mingelpaus med frukt
12.30 Gudstjänsten – inte vår tjänst för Gud utan Guds tjänst för oss, Magnus Persson
13.45 Lunch på stan (det finns gott om restauranger på gångavstånd)
15.00 Tre seminarier att välja mellan:
1. Stairway to heaven – en livsresa runt halva världen med en skål av törst i händerna Syster Sofie
2. Gudstjänsten – underhållning eller underhållsarbete? Britta Hermansson samtalar med Magnus Persson om församlingen Uniteds ”livsresa”.
3. Låt tusen blommor blomma – Tomas Sjödin och Tina Brunegård med vänner berättar om arbetet med så kallade ”Blomstra-samtal” och vad de betytt för Smyrnas sociala arbete.
16.30 Mingelfika
17.00 Hungrigt hjärta – Springsteen-mässa för en bättre värld med en kör & musiker under ledning av Pernilla Sandahl, Robert Eriksson och Tomas Sjödin
Kafé Smyrna öppet

Arangörer: Arr: Smyrnakyrkan & MJ Bok & Media i samarbete med Bilda, Dagen & Libris förlag

 


Föredrag med verktyg för livet

Välkommen!
Tid: Onsdag den 27 september, 2017  kl.13.00-15.30
Kostnad: 50 kr, Fikakostnad tillkommer
Anmälan till: Bittan Ekman, 0705-281435, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Anders Magnusson är elitidrottaren som fastnade i missbruk och kriminalitet. För att vända sitt liv blev han civilekonom vid Handelshögskolan, men det var först när Anders år 1998 blev nykter och drogfri som förändringen skedde. Sedan dess har Anders vigt sitt liv åt egen personlig utveckling och att hjälpa andra att hantera sorger och förluster.

Separationer, tillitsförluster, dödsfall och mycket annat. Livet är fullt av upp- och nedgångar. Samtidigt som vi lär oss mycket om hur vi skaffar oss saker, får vi lära oss förvånansvärt lite om hur vi kan hantera förluster och förändringar.

Bristande kunskap om hur vi kan få läkning för att kunna gå vidare leder ofta till att vi fastnar i ett ältande, medvetet eller omedvetet, som tar både tid, energi och uppmärksamhet. Genom konkreta fungerande verktyg kan du lämna smärtan av det som hänt bakom dig för att leva din fulla potential här och nu.
 
Detta är ett samarrangemang mellan Smyrnakyrkan, Nordhemskliniken och Trappa Upp
 


Halvtid

halvtid

Mitt i livets halvtid – med många frågor?

Vad är mitt nästa steg?
• Ska jag alltid jobba som jag gör nu?
• Finns det kanske en större uppgift för mig?
• Vad gör jag med min längtan till förändring?
Om du tänker så, vill vi uppmuntra dig att gå vårens Halvtidskurs.

5 kvällar för att skräddarsy din framtidsplan utifrån dina värderingar, styrkor och drömmar!

tisdagar: 3 okt, 10 okt, 24 okt, 7 nov och 21 nov.

tid:18.30-21.00

kostnad: 950:- (Inkluderar studiematerial, boken Halvtid, en enklare måltid, kaffe & kaka)

Anmälan till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller 0706-61 17 39
Kursledare; Tomas & Tina Brunegård